Istoria cetatii Histria

Histria, cetatea grecească, a fost cel mai vechi oraș atestat de pe actualul teritoriu al României. În prezent, ruinele sale se află pe teritoriul administrativ al comunei Istria. Numele cetății Histria , e dat de denumirea fluviului Istros, cum era denumită Dunărea de către greci. Așezarea era înconjurată de un puternic zid de apărare (numai partea vestică a zidului cetății avea 10 turnuri și două porți), era alimentată cu apă prin conducte lungi de peste 20 de kilometri, care alimentau și termele construite în epoca romană, străzile erau pavate cu piatră, și poseda atât instituții de educație fizică cât și cultural-artistice.

Histria a fost întemeiată de coloniști greci din Milet în jurul anului 657 î.C sau 630 î.C., ca port la Marea Neagră și distrusă prin secolul al VII-lea d.C. de invaziile avaro-slave. În jurul anului 260 i.d.Hr., Histria s-a aliat cu cetatea Callatis pentru a smulge orașului Byzantion controlul asupra portului Tomis.

Ruinele cetății, aflate pe malul lacului Sinoe, pot fi vizitate și astăzi. La vremea construirii cetății, actualul lac Sinoe era un golf deschis la mare. În Muzeul Arheologic Histria-aflat in  vecinatatea ruinelor cetatii Histria sunt expuse piese de arheologie greacă, romană și bizantină, provenind din cercetările de la Histria și din împrejurimi: amfore, inscripții, vase ceramice, sticlă, podoabe, basoreliefuri elenistice, documente de mare valoare istorica.

Comments are closed.