Vin potrivit pentru mancarea potrivita

Este esential ca personalitatile vinului si a mancarii sa fie respectate si sa se completeze reciproc. O mancare buna evidentiaza aspectele complexe ale unui vin bun. Dar si invers. Nu se pune problema de a-si  completa reciproc neajunsurile, ci de a-si potenta si evidentia in mod reciproc calitatile.

Metoda de gatit si vinul potrivit

Modalitatea in care mancarea este pregatita si gatita ii dau savoarea, gustul, textura si culoarea finala. Iar principiul general de asociere a vinurilor cu mancarea in functie de tehnica de preparare a acesteia este urmatorul: o metoda usoara de gatit (prepararea la la abur, spre exemplu), care sa pastreze cat mai mult calitatile initiale ale alimentului cere un vin usor, fructat, cu aciditate scazuta. In schimb, cu cat metoda incepe sa se complice si sa imbogateasca toate aspectele mancarii, cu atat si vinul asociat trebuie sa fie mai greu, mai bogat in taninuri.

Gustul, consistenta, textura alimentelor si asocierea de vin

Mancarurile mai acide cer la randul lor vinuri acide, fructate, aromate, demiseci. Mancarurile acre se asociaza de regula cu vinurile albe, fructate, usoare, seci sau demiseci. Preparatele afumate merg cu vinurile albe fructate sau cu vinuri rosii, condimentate. Mancarurile grase se asociaza in general cu vinurile rosii seci, cu arome tari, bogate. Preparatele pe baza de peste se combina cu vinurile albe, cu o aroma tare, seci sau demiseci. Deserturile dulci se combina cu vinuri la fel de dulci sau mai dulci. Preparatele sarate se asociaza bine cu vinurile albe dulci sau cu vinuri rosii cu continut mai scazut de taninuri.

Asocierea mancarurilor cu vinurile

Exista reguli de asociere a mancarurilor cu vinurile? Evident, raspunsul este afirmativ si tine foarte mult de „chimia” vinului si a mancarii. Acrul si amarul se potenteaza reciproc. Dulcele modifica gustul sarat, precum si aciditatea sau gustul amar. Vinurile dulci se asociaza de regula cu mancarurile sarate. In schimb, gustul amarui si aciditatea unui vin rosu, taninic vor da pestelui sau branzei topite un gust usor metalic.

Recomandari generale de servire a vinurilor in timpul mesei:

 • Vinurile reci se servesc inainte de vinurile baute la temperatura camerei.
 • Vinurile albe se servesc de regula inaintea vinurilor rosii.
 • Vinurile se servesc in ordine cronoligica: mai intai cele mai tinere, urmate de cele mai vechi si mai complexe
 • Vinurile mai usoare se servesc inaintea celor mai mai grele.

Reguli generale de asociere a vinurilor cu mancarea:

 • Gusturile opuse se atrag: un vin dulce spre exemplu poate echilibra o mancare acida, acra, ori sarata.
 • Primavara, vara si toamana se beau vinuri mai usoare, albe si roze tinere. Iarna se beau vinuri mai vechi, mai corpolente, de regula rosii.
 • Asociaza aromele mancarurilor cu cele ale vinurilor: aromele ierboase ale Sauvignon Blancului merg foarte bine cu legumele; Chardonnay-ul, cu aroma de stejar se combina foarte bine cu pestele.
 • Gateste cu vinul pe care il servesti la masa sau bea acelasi vin folosit la prepararea mancarii.
 • Tine cont de modul de pregatire si gatit al mancarurilor.
 • Mancarurile care se asorteaza mai greu cu vinurile- branzeturile, ciocolata, muraturile- se combina de obicei cu vinurile locale.
 • Exista anumite tipuri de vin care se pot asocia cu aproape orice fel de mancare, asa cum exista anumite mancaruri care merg cu aproape orice fel de vin – friptura de pui.
 • Vinurile albe si roze demidulci si demiseci se servesc la deserturile dulci, ficat gras sau pateuri.
 • Asociaza vinul nu doar cu mancarea, ci si cu evenimentul sau locul: cina romantica, masa in familie, serbarea zilei de nastere, picnic, Paste, Craciun etc.
 • La antreuri se pot servi vinuri albe, seci, usoare, tinere.
 • La supe, ciorbe, borsuri nu se recomanda consumul de vin.
 • Vinurile spumante brute sau seci, albe si roze, se servesc la inceputul mesei, odata cu aperitivele.
 • La cafea se servesc vinuri vechi distilate-coniac.
 • Vinurile spumante albe si roze, demidulci sau dulci se servesc de obicei la desert, la finalul mesei.
 • Daca ai dubii in privinta vinului pe care sa-l folosesti, mergi la sigur si serveste sampanie.

Branzeturile se servesc de regula cu un vin bun. In general se merge pe vinurile albe seci, dar si dulci.

Cam astea ar fi principiile de baza ale unei asocieri de succes intre vin si mancare. In curand vom scrie un articol care trece de aspectele de baza si intra in profunzime – despre temperatura de servire a vinului.

Un vin neechilibrat, de o calitate mai slaba nu poate fi „trecut cu vederea”, chiar daca este asociat cu o mancare spectaculoasa, deosebita. O combinatie de succes se obtine atunci cand vinul evidentiaza un aspect al mancarii, iar mancarea subliniaza o calitate a vinului.

 

Comments are closed.