Cum se serveste un vin bun

Nimic mai neplacut decat sa bei un vin bun la o temperatura nepotrivita. Temperatura de servire a unui vin este esentiala pentru a-i putea fi evidentiate calitatile la adevaratul potential.

In mod normal, temperatura de servire a unui vin este indicata pe eticheta sticlei. Dar daca acest lucru este omis, tine cont de urmatoarele informatii pentru a putea savura pe deplin un vin bun.

Despre temperatura de servire a vinurilor

  • Cu cat un vin este mai dulce, cu atat el trebuie sa fie servit mai rece.
  • Vinurile mai tinere se servesc intotdeauna la temperaturi mai scazute decat vinurile mai vechi.
  • Temperaturile de servire a vinurilor variaza intre 4-23 de grade C, plus-minus 10%. Peste aceste temperaturi, multi dintre compusii care dau savoarea si buchetul vinului se elimina prin volatilizare. Cu cat temperatura scade mai mult sub 6 grade C, cu atat gradul nostru de perceptie al aromelor se diminueaza mai mult. Astfel temperaturile prea scazute pot masca calitatea slaba a unui vin.
  • Trebuie tinut cont de faptul ca la turnarea vinului in pahare, temperatura acestuia poate urca cu 2-3 grade in cateva minute si poate creste in continuare, mai ales daca temperatura ambianta este destul de crescuta. De aceea se recomanda ca paharele sa se umple circa 2/3 cu vin, iar vinul sa fie servit la o temperatura mai mica cu 2-3 grade decat temperatura optima de servire.
  • Pentru fraparea vinurilor (racire realizata cu gheata, la o temperatura de 4-7 grade  Celsius) nu se utilizeaza congelatorul. Sticla de vin se raceste treptat intr-un amestec de apa cu gheata.
  • Pentru incalzirea vinurilor- in special a celor rosii, nu este indicata apropierea sticlei de vin de surse puternice de caldura (radiatoare, calorifere, sobe, aeroterme etc). Cel mai bine ar fi ca sticla de vin sa fie scoasa din frigider si lasata sa se incalzeasca lent la temperatura camerei.
  • Temperaturile ridicate intensifica dulceata vinului, iar cele scazute accentueaza astringenta si gustul amar specifice vinurilor bogate in taninuri.
  • Aducerea vinurilor la temperaturile recomandate de consum se realizeaza lent. Variatiile bruste de temperatura dezechilibreaza buchetul unui vin.

Temperaturile de servire ale vinurilor rosii

Vinurile rosii se servesc la temperaturi mai ridicate, care sa permita eliberarea aromelor fructale specifice, dar nu peste 18-20 de grade C, cand aromele si gustul incep sa se atenueaze considerabil.Mai bine servesti un vin rosu la o temperatura ceva mai scazuta fata de cea recomandata decat sa-l bei fiind prea cald. Baut la o temperatura mult prea ridicata, vinul rosu isi diminueaza prospetimea, gustul si aromele caracteristice, capatand un gust prea alcoolic si searbad.

Daca temperatura vinului este mai scazuta decat cea recomandata spre servire, mai bine il lasi sa se incalzeasca in pahar, la temperatura camerei sau tinand paharul intre palme, agitandu-l usor, pentru cateva minute. Oricum, mai bine mai rece decat prea cald.

Cu cat un vin rosu este mai matur, mai complex, astringent si robust, cu atat temperatura sa de servire este mai ridicata, dar nu mai mult de 18-20 de grade C.

Vinuri rosii Temperatura de servire (grade Celsius)
Vinuri rosii tinereVinuri rosii simpleVinuri rosii mature, bogate in taninuri 10-1214-1517-18

Paharul de vin rosu  are cupa cu deschizatura mare, pentru ca vinul rosu are nevoie sa fie aerat bine, sa intre mai mult in contact cu aerul.

Temperaturile de servire ale vinurilor albe

Cu vinurile albe situatia este exact pe dos. Adica se servesc la temperaturi mai scazute decat cele rosii, dar decat sa fie prea reci, mai bine ceva mai calde. Vinurilor albe servite prea reci nu li se mai disting suficient de bine aromele specifice.

Vinuri albe Temperatura de servire (grade Celsius)
Vinuri albe dulci, simpleVinuri albe dulci de calitate superioaraVinuri albe demidulciVinuri albe seci, simpleVinuri albe seci de calitate superioaraVinuri albe demiseciVinuri roze 4-85-910-126-810-1210-12

6-8

Paharul de vin alb are cupa cu deschizatura mai mica comparativ cu cel al vinurilor rosii. Aceasta forma permite pastrarea unei temperaturi mai scazute, potrivita vinului alb.

Temperaturile de servire a vinurilor spumante

Vinurile spumante se servesc la temperaturi scazute, cuprinse intr-un interval relativ mic: 4-8 grade C. Aceste temperaturi permit o degajare controlata a bulelor (perlarea), pentru o perioada de timp relativ mare. Sticlele de vin spumant se racesc cel mai bine in frapiere, intr-un amestec de apa cu gheata.

 

Vinuri spumante Temperatura de servire (grade Celsius)
Spumant simpluSpumant dulceVinuri spumante de calitate superioara 5-74-66-8

 

Vinul bucura sufletul si simturile, iar gustul fiecaruia este ceva strict subiectiv.

Sursa: www.nutripedia.ro

Comments are closed.